.: İçinizdeki IŞİD canisini susturabildiniz mi?

Sosyal Medya da paylaşılan bir Vido var, IŞİD barbarları son derece laubali bir şekilde namaz kılıyorlar, başka sözcüklerle ifade edecek olursak namazla dalga geçiyorlar…

Çoğu için inandırıcı gelmeyebilir bu.

Haklılar da…

IŞİD barbarlarının dünyaya verdikleri katı dindar resim ile bu vidodaki bir biriyle çelişiyor. İslam için yola çıkmış bu barbarların İslam dinin temel ibadet biçimlerinden biri olan namazla bu şekilde dalga geçmesi anlaşılır gibi değil.

Montaj, ya da IŞİD karşıtı güçler tarafından yapılmış kara propagandanın ürünü diyenleri anlayabilirim.

Hepsi mümkün.

Vidodakilerin gerçekten IŞİD barbaları olup olmadığını bilmiyoruz, ama bu değil yazımızın konusu.

Bir sosyal medya kullanıcısının bu vidoyu paylaşırken iliştirdiği yorum üzerinde durmak istiyoruz. Kullanıcı vidoyu: “Sonunda bunu da yaptılar” notunu ekleyerek paylaşmış.

Ne mi var bunda?

Çok şey var.

Evet, çok şey var…

Onca şeyi yapmış adamların, namazla dalga geçmesini “sonunda” diyerek verdiğinizde, o “sonundan” önce yapılmış her şeyi hafifleştirir, masumlaştırır, yani bu, bir anlamda “daha önce yaptıkları neyse” diyerek önceden yapılanların küçümsenmesi anlamına gelir.

Kuşku yok ki, paylaşımcı, yapılanları masum göstermek, küçümsemek istemiyor. “Kötülüklerine bir kötülük daha eklediler” demek istiyor.

Ancak dilin yanlış kullanımı, bir yanıyla bilinç altını yansıtırken, diğer taraftan bu yanlış kullanımı, yanlış bir bilincin, toplumsal kabulün yeniden üretilmesini sağlıyor.

Diğer yandan ise; bu, dinin topluma, onun diline ne kadar hakim bir unsur olduğunu, her şeyin üzerinde görüldüğünü bize gösteriyor.

Daha kötüsü, onca insanın boğazını, kesmiş, diri diri yakmış, kadınları çocukları esir pazarında satmış, taciz, tecavüzün önünü açmış barbarların, insanlığa karşı işledikleri bu suçları bir kenara bırakıp, namazla dalga geçmeleri laubali bir şekilde namaz kılmalarını öne çıkarmak, farkında olmadan IŞİD ile aynı safta buluşmak anlamına geliyor.

Nasıl mı?

IŞİD çetesini barbar bir cinayet şebekesine dönüştüren de, dini her şeyin üzerinde görmesi değil mi?

Dinin gündelik hayatın her alanına böyle yoğun girişi, dini, dinin bir pratiğini insan yaşamından daha önemli hale getiren bir söylem, dinin insan için olduğunu yadsımakla kalmıyor, bizi sözün bittiği yere getiriyor.

Sözün bittiği yede, insanın biraz durup düşünmesi lazım.

Belki de korkması gerek.

Çünkü biz içimizdeki IŞİD canisini susturamazsak, o içimizdeki insanı susturacak.

Hasan KAYA
14 Temmuz 2015 Salı